Skip links

INFORMACIJE
shodno čl.7., čl. 13., čl. 14. i čl. 21. Opće uredbe (EU) 2016/679
o prikupljanju i obradi osobnih podataka i pravima ispitanika

Svrha je ove Informacije informirati Vas shodno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka o svim relevantnim značajkama vezanim za prikupljanje osobnih podataka o Vama povezanih s pružanjem naših usluga. Osobnim podatkom smatra se svaki podatak koji se odnosi na Vas kao fizičku osobu, a na temelju kojeg je Vaš identitet utvrđen ili se može utvrditi. U ovoj izjavi pružaju Vam se detaljne informacije o tome zašto i na koji način  prikupljamo i obrađujemo Vaše osobne podatke, pod kojim uvjetima i okolnostima, koji podaci su obavezni, a koji dobrovoljni, pohrani podataka, te koja Vam prava pripadaju u pogledu Vaših osobnih podataka. Molimo Vas da ovu Izjavu pažljivo pročitate kako biste se upoznali sa svim relevantnim informacijama, te kako biste bili u potpunosti svjesni prava koja Vam pripadaju na temelju važećih nacionalnih i europskih propisa.

U ovoj izjavi koristi se pravni termin “voditelj obrade podataka” što označava fizičku ili pravnu osobu koja prikuplja Vaše osobne podatke, određuje svrhe i načine njihove obrade te je odgovorna da se takvi podaci obrađuju na način koji je u skladu s važećim propisima o zaštiti osobnih podataka. Pravni termin “izvršitelj obrade podataka” označava fizičku ili pravnu osobu koja obrađuje Vaše osobne podatke u ime voditelja obrade podataka u skladu s važećim nacionalnim i europskim propisima o zaštiti osobnih podataka. U okviru svojeg poslovanja možemo nastupati kao  voditelj ili izvršitelj obrade osobnih podataka, ovisno od okolnosti posla tijekom kojeg se vrši obrada podataka, pri čemu s Vašim podacima postupam isključivo u skladu s važećim propisima. Određeni osobni podaci su nužni kako bi Vam mogao pružiti određene usluge. Ako iz nekog razloga ne želite dati Vaše osobne podatke, isto možete odbiti, no tada možda nećemo biti u mogućnosti pružiti Vam usluge za koje ste zainteresirani npr. ukoliko su nam ti osobni podaci nužni za pružanje usluge ili smo ih po zakonu dužni obraditi.

1. Voditelj obrade: EZEA d.o.o.
Adresa: Dobricheva 24, Pula
Telefon: 052/215-202
E-mail: info@zeatours.hr

2. OVA INFORMACIJA ODNOSI SE NA OBRADU OSOBNIH PODATAKA U SVEZI:
a) Obrada osobnih podataka prilikom posjećivanja naše mrežne stranice.
b) Obrada osobnih podataka prilikom slanja upita i rezervacija putem web stranice.
c) Obrada osobnih podataka u svezi prigovora potrošača.
d) Obrada osobnih podataka koji se prikupljaju prijavom na newsletter.
e) Obrada osobnih podataka u svezi zaključenja ugovora/pružanja usluge iz naše djelatnosti.
f) Obrada osobnih podataka u svezi pružanja usluge posredovanja u ishodovanju vize.
g) Obrada osobnih podnositelja zahtjeva za ostvarenjem Uredbom zajamčenih prava.
h) Obrada osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja za zapošljavanja/otvorenih molba za zapošljavanje.

2.A) Obrada osobnih podataka prilikom posjećivanja naše mrežne stranice
(1) U slučaju da našu mrežnu stranicu koristite samo u informativne svrhe, tj. ako se niste registrirali ili nam na drugi način dostavili informacije, prikupljat će se samo oni osobni podaci koje Vaš preglednik šalje našem poslužitelju.

U slučaju da želite pregledati našu mrežnu stranicu, iz tehničkih ćemo razloga, u cilju prikaza mrežne stranice te osiguranja stabilnosti i sigurnosti, prikupiti sljedeće podatke na temelju članka 6., st.1.f) Opće uredbe.
– IP adresu,
– datum i vrijeme pristupa,
– sadržaj zahtjeva (konkretna stranica),
– status pristupa / HTTP-statuscode,
– količinu prenesenih podataka,
– podatke o mrežnoj stranici s koje ste pristupili,
– podatke o pregledniku,
– podatke o operativnom sustavu i njegovoj površini,
– podatke o jeziku i inačici softvera preglednika.

(2) Korištenje kolačića (tzv. cookies)
Prilikom korištenja naše mrežne stranice, na Vašem će računalu biti pohranjeni kolačići. Kolačići su male tekstualne datoteke koje Vaš preglednik pohranjuje na Vašem tvrdom disku, a pomoću njih stranica koja postavlja kolačiće (u ovom slučaju mi) prikuplja određene podatke. Kolačići na Vaše računalo ne mogu instalirati programe niti prenositi viruse. Njihova je svrha internetsku ponudu općenito prilagoditi korisnicima i učiniti je što učinkovitijom. Mrežna stranica koristi vrste kolačića čiji su opseg i funkcionalnost opisani u nastavku.
a) Mrežna stranica koristi tzv. privremene kolačiće. Oni se automatski brišu nakon zatvaranja preglednika. Među njih se svrstavaju i sesijski kolačići. Oni pohranjuju tzv. ID sesije pomoću kojeg se razni upiti s Vašeg preglednika mogu pridružiti zajedničkoj sesiji. Na taj je način Vaše računalo moguće prepoznati kada ponovno posjetite našu mrežnu stranicu. Sesijski kolačići brišu se nakon odjave ili zatvaranja preglednika.
b) Osim toga, mrežna stranica koristi tzv. trajne kolačiće. Oni se automatski brišu nakon određenog vremena koje se razlikuje od kolačića do kolačića. U sigurnosnim postavkama svoga preglednika u svakom trenutku možete izbrisati kolačiće.
c) Postavke svoga preglednika možete konfigurirati prema svojim željama i primjerice odbiti prihvaćanje tzv. third-party cookies ili pak svih kolačića. Međutim, napominjemo da u tom slučaju eventualno nećete moći koristiti sve funkcije ove mrežne stranice.
d) Koristimo kolačiće kako bismo Vas kod sljedećeg posjeta mogli identificirati u slučaju da kod nas imate otvoren račun. Međutim, za svaki je posjet potrebna ponovna prijava.
e) Nadalje, koristimo HTML5 storage objects koji se postavljaju na Vašem uređaju. Predmetni objekti pohranjuju potrebne podatke neovisno o pregledniku koji koristite i nemaju automatski rok trajanja. Korištenje HTML 5 storage objects možete onemogućiti tako da u svom pregledniku uključite privatni način rada. Osim toga, savjetujemo da kolačiće i povijest preglednika redovito manualno brišete.

Pravna osnova za obradu pseudonimnih podataka je čl. 6. st. 1 f) Opće uredbe je legitimni interes  (poboljšanje web stranice i korisničkog iskustva za korisnike te zaštita podataka).

2.B) Obrada osobnih podataka prilikom slanja upita i rezervacija putem web stranice.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:
Osim informativnog korištenja naše mrežne stranice, nudimo Vam i uslugu kontaktiranja  koje možete koristiti ako ste  zainteresirani za neku od naših usluga. U tu nam svrhu u pravilu morate dati dodatne osobne podatke koje ćemo koristiti u cilju pružanja pojedine usluge. Podaci će se koristiti isključivo u svrhu odgovaranja na Vaš upit te neće biti korišteni u svrhu prodajnog razgovora ili u druge svrhe reklamiranja.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo:
U slučaju da nas kontaktirate putem obrasca za kontakt, u tu ćemo svrhu od Vas prikupiti podatke: ime i prezime, e-mail adresu i sadržaj upita u cilju brzog ili individualnog odgovora. U slučaju da želite da Vas kontaktiramo telefonski, molimo da nam navedete i svoj broj telefona.

Pravna osnova:
Pravna osnova za obradu podataka Vašeg upita je čl. 6. st. 1 f) Opće uredbe je legitiman interes (obrada i odgovor na upit te odgovarajući odnos s kontakt osobom). Ako je to primjenjivo, Upit prema članku 6. st 1 b) Opće uredbe može se shvatiti i kao predugovorna ili ugovorna mjera. Ako nam niste dali potrebne navedene podatke, neće biti moguće obraditi vaš upit.

Izvor osobnih podataka:
Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica,)

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.

Vrijeme čuvanja podataka: 30 dana od dana slanja odgovora na Vaš upit osim u slučaju potrebe čuvanja radi pravne zaštite.

2.C) Obrada osobnih podataka u svezi prigovora potrošača.
Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Podaci će se koristiti isključivo u svrhu odgovaranja na Vaš upit te neće biti korišteni u svrhu prodajnog razgovora ili u druge svrhe reklamiranja

Pravna osnova:
Pravna osnova za obradu podataka danih u vašem prigovoru je Zakon o zaštiti potrošača koji obvezuje nas kao trgovca da vam omogućimo podnošenje pisanih prigovora i da Vam na iste odgovorimo. Ako nam niste dali potrebne navedene podatke, neće biti moguće obraditi vaš prigovor.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo:
Za obradu Vašeg prigovora kao našeg potrošača obrađuju se sljedeći podaci:
Oslovljavanje (spol, titula)
Ime (ime i prezime)*
Adresa (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto, država)*
E-mail adresa
Broj telefona
Sadržaj upita*

Obavezna polja označena su * kako bi smo Vas mogli kontaktirati u svezi Vašeg prigovora i postupiti po istome. Ostale osobne podatke obrađujemo ukoliko ih dobrovoljno stavite na raspolaganje, a u svrhu brže komunikacije.

Izvor osobnih podataka:
Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica) .

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa. 

Vrijeme čuvanja podataka: godinu dana od podnošenja prigovora sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, odnosno ukoliko je vezano uz prigovor pokrenut postupak pred nadležnim tijelom, do pravomoćnog okončanja postupka.

2.D) Obrada osobnih podataka koji se prikupljaju prijavom na newsletter.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:
Podaci će se koristiti isključivo u svrhu obavještavanja o posebnim i personaliziranim ponudama, vijestima i događanjima koje organiziramo ili nudimo u svojoj ponudi.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo:
Prilikom prijave na newsletter ili  primitka zahtjeva za dostavom novosti i ponuda obrađuju se sljedeći temeljni podaci:
Ime i prezime
E-mail adresa
te imate mogućnost  dati slijedeće dodatne podatke u svrhu personaliziranih ponuda:
Adresa (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto, država),
Broj telefona,
Interesi,
Način putovanja i osobe s kojima se putuje,
Kućni ljubimci,
Preferencije smještaja i destinacija.

Pravna osnova:
Pravna osnova za obradu podataka  je Vaša privola i postupanje na Vaš zahtjev.

Izvor osobnih podataka:
Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica) .

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa

Vrijeme čuvanja podataka: osobne podatke čuvao do podnošenja zahtjeva za odjavom usluge/ povlačenja privole, a izjavu o odjavi s usluge primanja newslettera odnosno izjavu o povlačenja privole arhiviramo na rok od 10 godina radi dokazivanja postupanja po istome.

U svakom trenutku imate pravo zatražiti prestanak primanja newslettera opcijom odjava na našoj web stranici.

2.E) Obrada osobnih podataka u svezi zaključenja ugovora/pružanja usluge iz naše registrirane djelatnosti.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:
Vaše osobe podatke obrađujemo u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka i nacionalnog zakonodavstva prvenstveno u svrhe  povezane s  pružanjem usluge u postupku predugovornog odnosa,  prilikom Vaših upita  glede  pružanja usluge,  slanja ponuda, prilikom zaključenja ugovora s Vama te izvršavanja ugovora koji smo s Vama sklopili. Osim navedenoga prikupljene podatke dalje obrađujemo i:
a) prilikom Vaših upita (prigovora, zahtjeva, pritužbi) i odgovaranja odnosno postupanja na Vaše upite,
b) radi kontaktiranja s Vama za vrijeme i neposredno u svezi ugovornog odnosa,
c) radi postupanja u skladu s važećim propisima radi ispunjavanja naših zakonskih obveza, kao i radi obavještavanja koja smo dužni vršiti po zakonu.
d) radi izvršavanja financijskih obračuna, ulaganja pravnih zahtjeva i obrane u slučaju sporova, osiguranja informatičke i opće sigurnosti, uključujući zaštitu imovine i sigurnosti pojedinaca primjenom video nadzora.

Pravna osnova obrade osobnih podataka:
– izvršavanje ugovora  u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora,
– poštivanje pravnih obveza,
– zaštita ključnih interesa ispitanika ili drugih fizičkih osoba,
– naši legitimni interesi koji su jači od legitimnih interesa ispitanika,
– privola ispitanika.

Naši legitimni interesi kao temelj obrade obuhvaćaju:
– obradu pregleda pruženih usluga, kako bismo Vam mogli ponuditi odgovarajuće usluge prilagođene Vašim potrebama, uz uvjet da se niste protivili korištenju Vaših podataka. U ovom slučaju u bilo koje  vrijeme imate pravo zatražiti  prestanak direktnog marketinga i/ili brisanje iz naše baze podataka direktnog marketinga,
– ukoliko ne ispunite svoje pravne obveze  kako bismo se zaštitili kao vjerovnik možemo proslijediti odgovarajuće osobne podatke  i koristiti se uslugama fizičkih i pravnih osoba  za naplatu potraživanja (npr. odvjetnički uredi). Prije nego što poduzmemo takvu radnju  o tome ćemo Vas pokušati obavijestiti putem kontakt podatka koji ste nam dali.
– zaštita sigurnosti objekata i postrojenja, klijenata i  radnika  putem video nadzora i radi osiguranja dokaza u slučaju počinjenja kaznenih djela i njihovo sprečavanje.
– sprečavanje i otkrivanje prijevara.

Obrada Vaših podataka temeljem legitimnih interesa podliježe posebnim pravilima koja Vam omogućuju da u skladu s posebnim odredbama podnesete u svakom  trenutku prigovor na takvu obradu.

Radi poštivanja naših pravnih obveza ili javnog interesa kao temelj obrade obuhvaća: provjeru identiteta radi sprečavanje prijevare, poštivanja obveza kontrole, izdavanja računa, obavještavanje državnih tijela, čuvanje podataka shodno zakonskim obvezama, te u svrhu revizije. Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma shodno čl.16.st.6. ukoliko vršimo uslugu iz djelatnosti mjenjačnice propisana  nam je obveza pri svakoj transakciji u vrijednosti od 15.000,00 kuna i većoj  utvrditi i provjeriti identitet stranke te prikupiti sljedeće podatke: ime i prezime, prebivalište, dan, mjesec i godinu rođenja, identifikacijski broj ako je vidljiv iz identifikacijske isprave, naziv i broj identifikacijske isprave, naziv i državu izdavatelja, državljanstvo/državljanstva. U tim slučajevima prikupljanje podataka naša je zakonska obveza i uvjet pružanja usluge.

Privola kao temelj obrade:
Dodatno, možete dati privole da Vaše  osobne  podatke koje već obrađujemo (poput ime, prezime, datum rođenja, OIB, državljanstvo) nakon prestanka ugovornog odnosa dalje čuvamo u našim evidencijama i obrađujemo u svrhu profiliranja, kontaktiranja i obavještavanja o budućim personaliziranim ponudama, korištenja za izvršenje u svezi buduće rezervacije koje izvršite putem nas. U ovome slučaju ispitanik ima pravo u svakom trenutku povući privole.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo:
Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade  obrada osobnih podataka  obuhvaća slijedeće osobne podatke koje dajete dobrovoljno:

a) Temeljne osobne podatke koji su uvjet pružanja usluge: ime, prezime, adresa prebivalište/boravište.

U slučaju da se radi o maloljetnim osobama prikupljamo i osobne podatke zakonskog zastupnika: ime, prezime, adresa, kontakt telefon.

U slučaju plaćanja kreditnom karticom obrađuju se podaci: vrsta kartice, broj kartice, kontrolni broj, osobni podaci nositelja kartice, trajanje kartice, podaci o korisnicima aranžmana.

Ovisno o vrsti usluge potrebno je prikupiti i dodatne podatke u svrhu realizacije iste poput datuma rođenja, spol, državljanstvo, broj vrsta identifikacijskog dokumenta i mjesto izdavanja, za potrebe npr. rezervacije smještaja, prijave gostiju, obračuna boravišne pristojbe, ostvarenja popusta s osnove godine rođenja, ishodovanja viza, ugovaranja obveznog putnog osiguranja.

Prikupljanje i obrada osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet pružanja usluge.  Ukoliko odbijete dati pojedine obvezne podatke nećemo moći ispuniti svoje zakonske ili ugovorne obveze što će rezultirati nemogućnosti pružanja usluge.  Navedene  podatke obrađujemo i prilikom postupanja na Vaš zahtjev, radi ispunjavanja naših zakonskih obveza, kako bi se poduzele radnje prije zaključenja ugovora ili radi izvršenja zaključenog ugovora, te temeljem legitimnih interesa.

b) Osobne podatke koje nam dobrovoljno dostavljate npr. podatke o OIB-u, tituli, jeziku koji govorite. Prikupljanje navedenih podataka nije uvjet pružanja usluge.

c) Ostali podaci vezani uz okolnost pružene usluge: način putovanja, s kime putujete, bračno stanje, broj djece, kućni ljubimci, ostali interesi, posebna prehrana, destinacija aranžmana, također će biti prikupljeni i obrađeni ako imaju izravnu vezu s pruženom uslugom, te će biti brisani nakon izvršena usluge.

d) Kontakt podatke: broj mobilnog telefona, e-mail adresa, obrađujemo temeljem Vaše privole isključivo u svrhu kontaktiranja vezane za izvršavanje ugovornog odnosa, pružanja naših usluga te unaprjeđenje naše usluge. Navedene podatke niste dužni dati (nije zakonska niti ugovorna obveza), već ih dajete dobrovoljno te nije uvjet za zaključenje ugovora. U bilo kojem trenutku možete povući privolu. Više o privolama pod točkom raspolaganje privolama.

U nekim slučajevima npr. kada organiziramo izlet na kojem vodimo maloljetnike  bez nadzora roditelja/zakonskih zastupnika  kontakt broj  odgovorne osobe nužan je uvjet  zaključenja ugovora  i koristi se isključivo u svrhe povezane s pruženom uslugom.

e) Posebne kategorije osobnih podataka poput vjerskih uvjerenja, podaci koji se odnose na zdravlje, podaci o članstvu u sindikatu obrađujemo isključivo u svezi ispunjavanja ugovornog odnosa (za pojedina putovanja obvezno je cijepljenje i pribava odgovarajuće potvrde), kada postupamo na Vaš zahtjev (npr. posredovanja u ugovaranju osiguranja, otkaz putovanja zbog bolesti,) ili uz Vašu privolu  kada ste iste dobrovoljno otkrili radi ostvarenja posebnih prava. Davanjem navedenih podataka smatra se da ste dali privolu za obradu. Podaci o kaznenim osudama i kažnjivim djelima obrađujemo samo kada za to postoji zakonsko ovlaštenje odnosno kada postupamo na Vaš zahtjev npr. u postupku  posredovanja pri ishodovanja vize. Više o postupku obrade podataka prilikom ishodovanja vize možete pročitati pod točkom f. Obrada osobnih podataka u postupku ishodovanja vize.

Ako odbijete dati pojedini podatak kojima je osnova privola ili naš legitiman interes, isto neće utjecati na mogućnost sklapanja ugovora ili ispunjenja ugovora, ali može utjecati na pružanje kvalitete usluge poput pravovremenog kontaktiranja.

Izvor osobnih podataka.
Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas u našim poslovnicama ili drugim putem izravne komunikacije (e-mail, web stranica, društvenih mreža), te u slučajevima kada ih nismo dobili direktno od osobe o čijim se podacima radi npr. u slučaju kada podatke dobijemo drugih agencija i poslovnih partnera  koje nude naše pakete,  kada je naručitelj poslodavac za paket aranžman radnika, u slučaju kada netko radi rezervaciju u vaše ime, te kada obrađujemo podatke iz javno dostupnih izvora.

Primatelji/ kategorije primatelja:
Vaši podaci otkrivaju se odnosno prenose:
– vanjskim  osobama u slučajevima povezanim s izvršenjem ugovora zaključenog s Vama (npr. aviokompanijama, prijevoznicima, hotelima, organizatorima putovanja ukoliko nismo izravni nositelj organizacije, bankama, osiguravateljskim kućama) u kojem slučaju oni dalje obrađuju Vaše podatke kao voditelji obrade,
– vanjskim subjektima koji zajedno s nama određuju svrhu i način obrade podataka, tada su ti vanjski partneri i mi  zajednički  voditelji obrade podataka (npr. druge turističke agencije s kojima partnerski nudimo naše usluge)
– vanjskim subjektima koji podatke obrađuju kao naši izvršitelji obrade (IT tvrtke, vanjska računovodstva itd.)
– kada smo zakonom obvezni na davanje podataka npr. Ministarstvo financija – Porezna uprava, Financijska agencija,
– kao rezultat naših legitimnih interesa (npr. odvjetnicima, sudovima),
– ako ste nam dali privolu.

Svrha obrade osobnih podataka zahtijevati će da Vaši temeljni osobni podaci budu otkriveni, te da ih uz nas obrađuju druga društva i osobe u svojstvu izvršitelja obrade (temeljem ugovora o računovodstvenim uslugama, usluge razvoja programa za obradu podataka klijenata) odnosno druga društva u svojstvu voditelja obrade kaka mi nudimo usluge drugih agencija, odnosno poslovnih subjekata pri čemu oni nastupaju kao voditelji obrade. Izvršitelji obrade osobnih podataka, s iznimkom tijela državne i javne vlasti, podatke obrađuju isključivo prema našim uputama, poštujući pritom tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala zaštita Vaših prava.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.

Uzimajući u obzir djelatnost koja obuhvaća pružanje usluga putničke agencije, Vaše će osobne podatke obrađivati osobe unutar EU, ali i u državama izvan EU (npr. u slučaju angažmana podizvođača iz druge države za pružanje određene usluge ili dijela usluge koja uključuje obradu osobnih podataka).

Prema Mišljenju br. 7/2010 Radne skupine za zaštitu osobnih podataka iz članka 29. Direktive 95/46, osobni podaci korisnika usluge mogu se prenositi društvima koja posluju u državama izvan EU (npr. druga putnička ili turistička agencija koja djeluje kao subagent; smještajni objekt u koji se u konkretnom slučaju smješta korisnik usluge), međutim mora se pritom raditi samo o onim osobnim podacima koji su nužni za pružanje usluge koje dotično društvo pruža i koji će se obrađivati isključivo u poslovne svrhe.

Razdoblje čuvanja osobnih podataka:
Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju. Razdoblje čuvanja ovisi  o svrsi i pravnom osnovu prikupljanja.

Načelno telefonske i e-mail kontakt podatke čuvamo radi kontaktiranja s Vama za vrijeme ugovornog odnosa, te tijekom prestanka ugovornog odnosa  u razdoblju od 1 godine, odnosno do povlačenja privole.

Kod sklapanja ugovora osobne podatke pohranjujemo za vrijeme trajanja ugovora te za razdoblje naplate ugovora,  osim ukoliko ste nam dali suglasnost da se podaci čuvaju u našoj bazi podataka za potrebe budućih ugovornih odnosa. U slučaju davanja navedene privole  iste čuvamo u našoj bazi podataka najviše 10 godina.

Pri tome ukazujemo da glede čuvanja i dokumentiranja podataka podliježemo zakonskim obvezama zbog kojih moramo čuvati vaše određene podatke i nakon prestanka ugovorne obveze, u rokovima propisanim posebnim zakonima. npr. sve izdane račune s osobnim podacima dužni smo čuvati 11 godina.

Ukoliko vaši ostali  podaci više nisu potrebni radi ispunjavanja ugovornih ili zakonskih obveza, odgovora na upite, isti se redovno brišu u pravilu u roku od 6 mjeseci, osim ukoliko nije potrebna njihova daljnja obrada tijekom ograničenog vremena radi ispunjenja naših legitimnih interesa. U slučaju da je pokrenut postupak prisilne naplate ili sudski postupak  u vezi s pružanjem usluge podatke ne brišemo do pravomoćnog okončanja istog u skladu s važećim propisima i radi zaštite svojih legitimnih interesa.

Osobne podatke temeljem privole obrađujemo dok ispitanik ne povuče privolu, a nakon toga pohranjujemo  ispravu privole i povlačenja u arhivske svrhe na rok od 10 godina od povlačenja radi dokazivanja zakonite obrade temeljem privole.

2.F) Obrada osobnih podataka u svezi pružanja usluge posredovanja u ishodovanju vize.

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:
Prikupljanje osobnih podataka koji su potrebni kod predavanja zahtjeva za izdavanje viza. Obrađujemo osobne podatke isključivo u okviru ispunjenja ugovornih obveza prema predavateljima zahtjeva. Nakon što je uslijedila kontrola koja se odnosi na točnost i cjelovitost tih podataka, oni se prosljeđuju, opet postupkom koji nije automatiziran, nadležnom tijelu odgovarajuće države radi daljnje obrade i donošenja odluke.

Ne prikupljamo, niti obrađujemo, predajemo ili pohranjujemo osobne podatke za vlastite poslovne svrhe koje nisu povezane s ispunjenjem ugovornih obveza (ishođenje vize) ili podmirenja ugovornih usluga koje postoje prema predavateljima zahtjeva.

Vrstu i opseg obrade te predaja i pohrana odgovarajućih podataka definiraju se pritom prema zahtjevima odgovarajućeg tijela nadležnog za izdavanje viza.

Kategorije osobnih podataka koje obrađujemo:
Obrađuju se sljedeći osobni podaci: ime i prezime, adresa i podaci za kontakt (telefon, e-mail, faks, web-stranica); datum rođenja; podaci o državljanstvu; spol; bračni status; broj putovnice, datum izdavanja putovnice, datum isteka valjanosti putovnice; kategorija i vrsta vize za koju se postavlja zahtjev; datum dolaska i odlaska; svrha putovanja; opis puta; svi podaci koji se odnose na eventualnu organizaciju pozivatelja (podaci za kontakt, npr. broj telefona, e-mail, faks, web-stranica) aktualno, odnosno, zadnje radno mjesto; informacije o dosadašnjim putovanjima (ukoliko je to za izdavanje vize potrebno); podaci o zdravstvenom osiguranju u inozemstvu; dozvola boravka i prijava boravka u Hrvatskoj (za strane državljane); u određenim okolnostima u slučaju radne vize s duljim trajanjem ili za studentsku vizu potrebna je i potvrda o nepostojanju HIV-oboljenja; potvrda statusa osobe s tjelesnim oštećenjem u slučaju oslobođenja od plaćanja konzularnih pristojbi.

Nemamo nikakvog utjecaja na zahtjeve koje postavlja nadležno tijelo za izdavanje viza odgovarajuće države, ali će Vas se naravno o njima unaprijed obavijestiti.

Prikupljanje i obrada osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet pružanja usluge.  Ukoliko odbijete dati pojedine obvezne podatke nećemo moći ispuniti svoje zakonske ili ugovorne obveze što će rezultirati nemogućnosti pružanja usluge.

Pravna osnova:
Pravna osnova za obradu podataka Vašeg upita je čl. 6.Opće uredbe:
– izvršavanje ugovora u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora,
– poštivanje pravnih obveza,
– naši legitimni interesi koji su jači od legitimnih interesa ispitanika,
– privola ispitanika.

Izvor osobnih podataka:
Za gore navedene svrhe obrađujemo osobne podatke koje smo dobili izravno od Vas prilikom podnošenja zahtjeva.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji.

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije bez Vaše suglasnosti, te ukoliko nije u svezi s izvršenjem ugovornog odnosa.  Uzimajući u obzir djelatnost  posredovanja u  ishodovanju  vize  Vaše će osobne podatke obrađivati službene  osobe  nadležne za izdavanje viza unutar EU, ali i u državama izvan EU.

Primatelji/ kategorije primatelja:
Pristup osobnim podacima imaju sljedeće osobe odnosno službena tijela:

 • Konzulat/Konzularni odjel država izdavatelja viza.
 • Uredski djelatnik i djelatnik
 • banke koje su uključene u postupak za provedbu izravnog terećenja; uredi za porezno savjetovanje koji izrađuju godišnje izvješće; uredi za prisilnu naplatu, odvjetnički uredi i sudovi u slučaju bezuspješnih opomena otvorenih tražbina; Ministarstvo financija, npr. u slučaju vanjske kontrole.
 • vanjski subjekti koji zajedno s nama određuju svrhu i način obrade podataka, tada su ti vanjski partneri i mi  zajednički  voditelji obrade podataka,
 • vanjskim subjektima ukoliko mi  u svojstvu podoperatera nudimo usluge druge agencije, u kojem slučaju su ti subjekti voditelji obrade podataka.

Vrijeme čuvanja podataka: Osobni podaci se u pravilu ne čuvaju dulje nego što je to potrebno za ispunjenje ugovorne svrhe. Stoga se podaci, nakon što su proslijeđeni tijelu nadležnom za izdavanje viza (u pravilu najdulje nakon 14 dana), brišu. Razlozi za dulju pohranu posebnih osobnih podataka su zakonske odredbe o porezima i davanjima.

2.G) Obrada osobnih podnositelja zahtjeva za ostvarenjem Uredbom zajamčenih prava

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:

Vaše osobne podatke obrađujemo  prilikom poduzimanja radnji na Vaš zahtjev u svrhu:
a) ispunjavanja naših zakonskih obveza kao voditelja obrade u slučajevima kada nam se obraćate vezano za ostvarenje prava koja su Vam zajamčena Uredbom i nacionalnim zakonodavstvom,
b) u svrhu kontaktiranja glede podnesenih zahtjeva,
c) za pretraživanje naše baze podataka,
d) slanja odgovora na zahtjev.

Vaši se osobni podaci obrađuju isključivo u svrhe koje su navedene u ovom dokumentu.

Pravna osnova obrade podataka:
Ispunjavanje naše zakonske obveze temeljem zaprimljenog zahtjeva ispitanika za ostvarenjem prava zajamčenog  osnovom nacionalnog zakonodavstva i Općom uredbom EU 2016/679.

Kategorije osobnih podataka koji se prikupljaju:
Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade, te zakonske obveze, obrada osobnih podataka može obuhvatiti, ali se ne ograničava na: podatke o imenu, prezimenu, podacima o broju osobnog dokumenta i izdavateljima, prebivalištu, te podatke o OIB-u s time da podatak o OIB-u niste dužni dati već isti dajete dobrovoljno.

Primatelji /kategorije primatelja osobnih podataka:
Vaše podatke nećemo otkrivati trećim osobama bez Vaše privole, osim u slučajevima propisanim zakonom.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava  podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizacije.

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne suglasnosti.

Razdoblje čuvanja osobnih podataka:
Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju, poštujući zakonske propise o vremenu čuvanja. Po isteku zakonskih obveza iste ćemo obrisati, poštujući zakonske obveze i rokove čuvanja isprava. Vaše zahtjeve čuvamo  5 godina od dana donošenja konačne odluke  po istome kao dio arhive radi naših legitimnih interesa dokazivanja postupanja po zakonu. U slučaju upravnog postupka ili parničnog postupka vezanog za podneseni zahtjev čuvaju se 2 godine nakon  pravomoćnog dovršetka istog.

Podatke prikupljene temeljem Vaše privole čuvamo do opoziva privole.

2.H) Obrada osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja za zapošljavanja/otvorenih molba za zapošljavanje .

Svrha prikupljanja i obrade osobnih podataka:
U slučaju raspisanog natječaja Vaše osobne podatke obrađujemo u svrhu poduzimanja radnji na Vaš zahtjev, a s ciljem utvrđivanja ispunjavate li uvjete raspisanog natječaja za radno mjesto.

U slučaju zaprimanja otvorene ponude za zapošljava­nje Vaše podatke obrađujemo s ciljem bilježenja Vaših podataka te eventualne daljnje obrade i kontaktiranja u slu­čaju otvorenog radnog mjesta.

Pravna osnova obrade podataka:
U slučaju obrade s ciljem utvrđivanja ispunjavate li uvjete raspisanog natječaja za radno mjesto pravni temelj obrade osobnih podataka je poduzimanje radnji na Vaš zahtjev prije sklapanja ugovora, dok je u slu­čaju slanja otvorene ponude za zapošljavanje pravni temelj obrade osob­nih podataka Vaša suglasnost koju možete povući u svakom trenutku, uz napomenu kako povlačenje neće utjecati na zakonitost obrade do povla­čenja.

U slučaju raspisanog natječaja za radno mjesto, prikupljanje osobnih podataka s obzirom na definiranu svrhu predstavlja nužan uvjet za pro­vedbu natječaja. Vaše podatke, a posebice glede prikupljanja osobnih podataka o zdravstvenoj sposobnosti,  prikupljamo shodno zakonom propisanim obvezama Zakona o radu, Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, Zakon o  obveznom zdravstvenom osiguranju, Pravilnikom o poslovima na kojima radnik može raditi samo nakon prethodnog i redovnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom. Ukoliko pojedine  obvezne podatke odbijete dati nećemo biti u mogućnosti uključiti Vas u raspisani natječaj.

Vaše  kontakt  podatke poput broja telefona ili e-maila prikupljamo temeljem Vaše privole, a u svrhu pravovremenog kontaktiranja.  Navedene podatke niste dužni dati.

Primatelji/kategorije primatelja:
Osiguravamo da se Vaši osobni podaci obrađuju isključivo u svrhe koje su navedene u ovom dokumentu. Svrha obrade osobnih podataka zahtijevati će da Vaši osobni podaci budu otkriveni te da ih uz nas obrađuju druga društva i osobe u svojstvu izvršitelja obrade. Izvršitelji obrade osobnih podataka, s iznimkom tijela državne i javne vlasti, podatke obrađuju isključivo prema našim uputama, poštujući pritom tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala zaštita Vaših prava.

U nekim slučajevima o ishodu natječaja moramo obavijestiti Hrvatski zavod za zapošljavanje, te o kandidatima koji su se javili na natječaj npr. ukoliko su isti upućeni na natječaj od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radi osiguranja transparentnosti  rada na web stranici možemo objaviti odluku o izabranom kandidatu koja sadrži ime i prezime primljenog radnika.

Naznaka činjenice da li voditelj obrade namjerava podatke prenijeti trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji:

Vaše podatke nećemo prenositi u treće zemlje ili međunarodne organizacije.

Kategorije osobnih podataka koji se prikupljaju:
Kako bi se ostvarila definirana svrha obrade, obrada osobnih podataka može obuhvatiti, ali se ne ograničava na: podatke o imenu, Vaše iden­tifikacijske brojeve, datum rođenja,  izdavatelje Vaših isprava, podatke o Vašoj lokaciji, podatke o Vašoj izobrazbi, radnom iskustvu, trenutnom zaposlenju i uvjetima zaposlenja, Vaša poslovna očekivanja i interese.

Razdoblje čuvanja osobnih podataka:
Vaši osobni podaci bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je potreb­no u svrhu radi kojih se osobni podaci obrađuju. Razdoblje čuvanja osob­nih podataka ovisi o svrsi prikupljanja, pa će u ovom slučaju biti određe­no vremenom trajanja procesa zapošljavanja za radno mjesto za koje ste se prijavili odnosno po proteku natječaja  ukoliko niste primljeni isprave možete preuzeti u roku od  30 dana u sjedištu društva nakon čega ih brišemo ukoliko ih ne preuzmete. Ukoliko ste primljeni čuvamo ih kao dio Vašeg dosjea. U slučaju slanja otvorene ponude za zapošljavanje obrada će trajati do povla­čenja suglasnosti na obradu podataka, a najduže 2 godine od zaprimanja otvorene molbe

3. RASPOLAGANJE PRIVOLAMA:

a) Privole koje ste dali možete opozvati u bilo kojem trenutku. Isto tako, možete u bilo kojem trenutku prigovoriti našoj obradi Vaših osobnih podataka. Promjenu privole i prigovor možete izvršiti dostavom izjave putem naše e-mail adrese ili na adresu sjedišta.
b) Ukoliko želite ponovno dati svoju privolu, možete to učiniti na našu e-mail adresu/poštom na adresu sjedišta odnosno osobno ispunjavanjem obrasca.
c) Ukoliko opozovete dane privole iste više nećemo upotrebljavati u navedene svrhe.

Kada podatke ili suglasnost za obradu dajete dobrovoljno – privola, tada uskrata privole nema za posljedicu nemogućnost sklapanja ugovornog odnosa/pružanja usluge no u tom slučaju nećete imati mogućnost ostvariti pogodnosti zbog koje smo zatražili privolu.

4. PRAVA KORISNIKA U ODNOSU NA PRIKUPLJENE PODATKE:

a) Pravo na pristup podacima i ispravak:
U svakom trenutku imate pravo od nas dobiti potvrdu obrađujemo li Vaše osobne podatke, zatražiti pristup osobnim podacima koje obrađujemo o Vama, odnosno o djeci čiji ste zakonski zastupnik, te sva prava i informacije propisana čl. 15. i čl. 16. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske.

Ako su podaci nepotpuni ili netočni, u bilo kojem trenutku od nas možete zatražiti da ih ispravimo ili dopunimo.

b) Pravo na brisanje:
Imate pravo zatražiti brisanje svojih osobnih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik ako:

 • osobni podaci više nisu nužni za svrhu za koju su prikupljeni ili na drugi način obrađeni,
 • ispitanik povuče dane suglasnosti a ne postoji druga pravna osnova za obradu,
 • ispitanik uloži prigovor na obradu, a legitimni razlozi prava na brisanje imaju veću težinu od – legitimnih razloga voditelja obrade za obradu i/ili čuvanje osobnih podataka,
 • su isti obrađivani nezakonito ili se osobni podaci moraju brisati radi poštivanja pravne osnove,

te sva prava i informacije propisane čl. 17. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske. Pri tome ukazujemo na okolnosti da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice kod zakonski propisanih obveza arhiviranja.

c) Pravo na ograničenje obrade:
Imate pravo zatražiti ograničenje obrade svojih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik ako:
– osporite točnost podataka tijekom perioda koji voditelju obrade omogućava provjeru točnosti tih podataka,
– je obrada podataka bila nezakonita, ali odbijate brisanje i umjesto toga tražite ograničenje korištenja podacima,
– ako voditelju obrade podaci više nisu potrebni za predviđene svrhe, ali su Vam još potrebni radi postavljanja, ostvarenja ili obrane pravnih zahtjeva, ili
– ako ste podnijeli prigovor zbog obrade tih podataka temeljem čl. 21. st.1 Uredbe, očekujući nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade Vaše razloge,

te sva prava i informacije propisana čl.18. Uredbe EU i važećeg zakonodavstva Republike Hrvatske.

d) Obveza obavještavanja:
Voditelj obrade priopćuje svaki ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničenje obrade provedeno u skladu s člankom 16., člankom 17. stavkom 1. i člankom 18. Uredbe svakom primatelju kojem su otkriveni osobni podaci, osim ako se to pokaže nemogućim ili zahtijeva nerazmjeran napor. Voditelj obrade obavještava ispitanika o tim primateljima ako to ispitanik zatraži.

e) Pravo na prijenos podataka:
Imate pravo da podatke koji se odnose na Vas odnosno dijete čiji ste zakonski zastupnik, a koje ste nam pružili u strukturiranom obliku, uobičajenom i strojno čitljivom formatu dostavimo:

 • ako te podatke obrađujemo na temelju suglasnosti koju ste nam dali i koju možete opozvati, odnosno radi ispunjenja našeg ugovora,
 • ako se obrada vrši s pomoću automatiziranih procesa odnosno u skladu s čl. 20. Uredbe EU i važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske.

f) Pravo na prigovor:
U svakom trenutku imate pravo uložiti nam prigovor na obradu Vaših osobnih podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik.

Ako ste mišljenja da smo prilikom obrade Vaših podataka odnosno djeteta čiji ste zakonski zastupnik prekršili hrvatske ili europske propise o zaštiti podataka imate pravo uložiti pritužbu hrvatskoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka, odnosno u slučaju promjene važećih propisa drugom tijelu koje će preuzeti njenu nadležnost, i nadzornom tijelu unutar EU.

g) Ostvarivanje prava:
Ako želite ostvariti neko od navedenih prava, obratite nam se koristeći se našim podacima za kontakt iz članka 1. ove Izjave.

h) Potvrda identiteta:
U slučaju dvojbe možemo zatražiti dodatne informacije radi provjere Vašeg identiteta. To služi zaštiti Vaših prava iz privatne sfere.

i) Zlouporaba prava:
Ako biste se nekim od navedenih prava koristili prečesto i s očitom namjerom zlouporabe, možemo naplatiti administrativnu pristojbu ili odbiti obraditi Vaš zahtjev.

5. INFORMACIJA GLEDE POSTOJANJA AUTOMATIZIRANOG DONOŠENJA ODLUKA:

Ne primjenjujemo postupak automatiziranog donošenja odluka.

Dužni ste dati točne i istinite podatke, te nas pravodobno  obavijestiti o promjeni podataka. Više o zaštiti svojih prava  i obveza možete saznati uvidom u naš Pravilnik o politici zaštitite osobnih podataka objavljen na našoj web stranici te Opću uredbu o zaštiti podataka EU 2016/679.

U Puli, 22.05.2018. godine

Privola u svrhu izravnog kontaktiranja